Strategische agenda sociaal domein

Opgave 2. Kostenbescherming maatwerkvoorzieningen

   Opgave 2. Kostenbescherming maatwerkvoorzieningen

Het aantal inwoners dat zorg en ondersteuning krijgt blijft stijgen. Deze groeiende vraag zorgt ook voor groeiende kosten. Op lange termijn is deze ontwikkeling niet meer houdbaar. Gemeente Lingewaard heeft - net als veel andere Nederlandse gemeenten - te maken met een groeiende vraag naar voorzieningen in een zorglandschap dat steeds minder aan deze vraag kan voldoen als gevolg van krapte op de arbeidsmarkt. We zullen kritisch moeten kijken hoe we de druk op de maatwerkvoorzieningen naar beneden kunnen brengen. Een deel van de oplossing vinden we in het versterken van de sociale basis, maar daarnaast kijken we ook hoe we beter kunnen sturen op geïndiceerde zorg.

 

Resultaten

  • Een plan met voorstellen om de kosten voor maatwerkvoorzieningen beheersbaar te houden;
  • Een dekkend aanbod aan laagdrempelige en collectieve voorzieningen die zorgen voor afname van de vraag naar maatwerkvoorzieningen.

 

Waar staan we nu?

In 2023 is de focus bij de kostenbeheersing gelegd bij de uitgaven voor Jeugdhulp.

De instroom van jeugdigen met een hulpvraag blijft stijgen. Er is een eerste analyse gemaakt van de grootste kostenstijgingen. Op basis van deze analyse is een actieplan opgesteld met diverse acties om meer grip te krijgen op de kosten voor maatwerkvoorzieningen. Speerpunten voor 2024 uit dit actieplan zijn:

  • Jeugdigen met verblijf

We hebben actieve betrokkenheid bij alle Lingewaardse jeugdigen in Verblijf (ongeacht de verwijzer) en sturen daarbij op afschalen en op het inzetten van hulp in de thuissituatie. We evalueren deze actie eind 2024.

  • Aanpassen van de verordening

Vooruitlopend op de aanpassing van de Jeugdwet zoals aangegeven in de Hervormingsagenda Jeugd, willen we de verordening aanpassen om op die manier de reikwijdte van de gemeentelijke hulp in te perken. Het is niet haalbaar om deze wijzigingen al mee te nemen in de geplande evaluatie in Q4 2024. Planning is daarom om de verordening met deze aanpassingen erin verwerkt in Q2 2025 door de raad vast te laten stellen.

  • Aanscherpen jeugdhulp

We definiëren de ondersteuning die nu als maatwerkvoorziening wordt aangeboden maar straks in de sociale basis landt (gereed eind mei 2024).

  • Samenwerken met de huisartsen

We zijn al gestart met een Praktijkondersteuner Jeugd (POH) bij diverse huisartspraktijken. De inzet van deze POH monitoren we en we zien al eerste goede resultaten hiervan. Met de huisartsen die geen POH hebben, zijn we in gesprek om samenwerkingsafspraken te maken.

 

 Effecten van deze acties zijn nu nog niet zichtbaar in de cijfers in deze Turap.

Deze pagina is gebouwd op 05/30/2024 16:32:10 met de export van 05/30/2024 16:28:58